4.6 C
Alba Iulia
Neděle, 5 dubna, 2020
  • Cestování

Vybíráme pro vás

Oprava autoskla – kdy se opravuje, a kdy už je nutná výměna?

Nepříjemné situace bohužel nejdou plánovat. Prasklina na čelním autoskle, pojistná událost, nebo poškození skla při krádeži –...

I na fotovoltaiku můžete získat dotaci

V posledních letech roste zájem o solární panely čili o takzvanou fotovoltaickou elektrárnu, kterou si umísíte na...

Workoholismem trpí řada Čechů. Ničí si tím však své zdraví

Neustálé vysedávání za počítačem, každý den strávený v práci, prakticky žádná pracovní doba a takřka žádný osobní...

Říká se, že kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Kde se ale pálí, tam se daří ještě lépe. Pivo se kdysi vařilo totiž až z toho, co zbylo po napečení chleba. Pokud ale zůstalo i dostatek ovoce k destilaci, musel to být skutečně rok hojnosti. Co všechno o slivovici ještě nevíte? 

Nejdůležitější a zároveň velmi jednoduché pravidlo, jak poznat kvalitní slivovici, už jste jistě slyšeli. Dobrá slivovice voní po kvase a nedrhne v krku. 

Zda slivovice voní krásně po kvase, to většina z nás lehce pozná. Pokročilejší degustátoři mohou vyzkoušet i další test kvality. Stačí si kapku slivovice promnout mezi prsty a dle odporu tekutiny zjistíte, že pijete kvalitní destilát. S kapkami ale zbytečně neplýtvejte. Na jeden litr slivovice je potřeba až 10 kg švestek, takže každá kapka drahá. 

Kvalitní slivovice nemusí být před podáním namražena jako bývá zvykem u levnějšího alkoholu. Chuť slivovice nejlépe vynikne při pokojové teplotě. 

„Pěstování švestek a jejich zpracování na kvas a destilát má u nás krásnou a dlouhou tradici. Jen je to velmi náročná práce, a dnes sadů se švestkami spíše ubývá. My jdeme proti proudu a každý rok přidáme několik nově osázených hektarů, celkem máme švestkami osázeno více než 84 hektarů,“ říká Miroslav Motyčka, obchodní a marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek. 

Věděli jste, že slivovice má dokonce svůj vlastní mezinárodní víkend? Ten příští se bude konat poslední říjnový víkend (25.-27. října) a k oslavám se zapojí až 200 vybraných hospod po celém Česku. Vítaný je každý host!

„Tématem letošního ročníku Mezinárodního víkendu slivovice by klidně mohlo být hnutí za pomalejší a skutečný život bez ustavičného kontrolování telefonu. Mobily do hospody zkrátka nepatří. Kvalitní slivovice potřebuje svůj čas a pomalé zrání a stejně tak by se měla i vychutnávat. Pití slivovice má být oslavou okamžiku a poctivé práce destilaterů,“ vysvětluje Václav Šitner, předseda Unie destilatérů. 

Přehled partnerských hospod najdete spolu s dalšími informacemi na stránce www.makro.cz/vikend-slivovice.

V každé partnerské hospodě dostanete k panáku slivovice stírací los a můžete vyhrát cenu, která vám připomene staré dobré offline časy. Odpoutejte se od svých mobilů a bavte se u dalšího panáku zdarma, zahrajte si karty z naší slivovicové limitované edice nebo zašlete svým známým pozdrav z hospody v podobě klasické pohlednice (známky máme ☺).

Pravidla etikety pro vychutnání MVS: Smartphony a hodinky nechte doma, ke komunikaci použijte vlastní ústa. Přineste si dobrou náladu. Ale všeho s mírou.

Mezinárodní víkend slivovice tento rok podporují: Agnes, Baron Hildprandt, Bartida, Blatenská, Fleret, Frux, Golem, Kleiner, L´or, Palírna u Zeleného stromu, Radlík, Rudolf Jelínek, Zubří a Žufánek. 

- Advertisement -
- Advertisement -

Redakce doporučuje

Oprava autoskla – kdy se opravuje, a kdy už je nutná výměna?

Nepříjemné situace bohužel nejdou plánovat. Prasklina na čelním autoskle, pojistná událost, nebo poškození skla při krádeži –...
- Advertisement -

I na fotovoltaiku můžete získat dotaci

V posledních letech roste zájem o solární panely čili o takzvanou fotovoltaickou elektrárnu, kterou si umísíte na střechu svého rodinného domu. Určitě...

Workoholismem trpí řada Čechů. Ničí si tím však své zdraví

Neustálé vysedávání za počítačem, každý den strávený v práci, prakticky žádná pracovní doba a takřka žádný osobní život. I tak lze specifikovat...

Jak si vybrat ideální maso na steak?

Kdo by nemiloval steak! Dopřát si jednou za čas dokonale připravený steak v luxusní restauraci v Ostravě, to je gurmánský zážitek, který...

Typy fóliovníkov. Pestujte zeleninu skúsene

Patríte k záhradkárom? Potom iste viete, že sezóna zahradničení už začala. Záhrada sa začína prebúdzať zo svojho spánku, záhony sa začínajú pripravovať...

More Articles Like This

- Komerční sdělení -