Přírodní minerální voda Vincentka vyvěrající v moravských Lázních Luhačovice má široké spektrum působnosti. Prokazatelně pomáhá při onemocnění dýchacích cest, žaludečních vředů, při léčbě atopických ekzémů, regeneruje vnitřní prostředí člověka, pomáhá alergikům a její vynikající účinky využívaly již naše babičky. Na Vincentku nedají dopustit ani moravští vinaři. Ti ji podávají ve vinných sklípcích k vínu. Vychlazená Vincentka se podává i jako vinný střik smíchaná s kvalitním suchým vínem v poměru 1 : 1. Vincentka díky svému jedinečnému složení snižuje kyselost vína a přináší i úlevu po větší konzumaci alkoholu, mastných jídel či kávy. Vyzkoušejte její blahodárné účinky během letošní silvestrovské oslavy. O účincích Vincentky informoval Jan Šumšal, ředitel společnosti Vincentka, a. s., která vlastní práva na její plnění do lahví.
„Na principu míchání Vincentky a kvalitního moravského vína se ještě v 90. letech minulého století vyráběl vinný střik Vincentky a bílého vína v lahvích. Prodával se jako suvenýr i v Luhačovicích a pacienti si ho vozili domů jako dárek. Nešlo však o ekonomicky významné množství a tak se lahvový střik přestal vyrábět. Nadále je však kombinace Vincentky a vína oblíbeným nápojem v restauracích na jižní Moravě. K tomuto účelu se Vincentka plní i do třetinkových lahví (0,33 l), které jsou pro kavárny, vinárny a restaurace nejvhodnější. Vincentka se nepije na žízeň, ale zapíjí se jí káva, alkohol a jídlo a tělo se tak nemusí trápit s překyselením žaludku a jeho podrážděním. Vincentka se používá i při pitných kúrách při poruchách látkové výměny, žaludečních vředech, chorobách dvanácterníku, chronické pankreatitidě a diabetu. Pije se studená, nebo se používá k ředění ovocných šťáv, či na zálivku zeleninových salátů. Hospodyně v Luhačovicích léta přidávají Vincentku do těsta, namísto kypřících prášků. Obsahuje oxid uhličitý a uhnětené těsto je pak dobře vykynuté a lehké,“ vyjmenoval J. Šumšal.
Více informací je na www.vincentka.cz .